Cum setez un comision intr-un program nou de afiliere?

Cum sa setezi un comision competitiv pentru programul tau de afiliere

Pentru ca programul tau de afiliere sa fie competitiv si, in acelasi timp, atractiv pentru afiliati, este nevoie ca acesta sa se diferentieze de concurenta din rețeaua 2Performant. Astfel, primul pas in setarea unui comision pentru un program nou de afiliere, consta in efectuarea unei analize competitive. Vezi ce ofera alte programe de afiliere din retea, nu numai cele care sunt in aceeasi categorie cu programul tau.

Valoarea comisioanelor este una din cele mai importante aspecte pentru afiliati, insa nu este decisiva. O valoare mare a comisionului nu aduce cu sine un numar mare de afiliati si rezultate spectaculoase intr-un timp scurt.

Nu se intampla astfel deoarece, oricat de mica ar fi valoarea comisionului, pe afiliat il intereseaza mai mult rata de conversie a magazinului si comanda medie a unui cos de cumparaturi, acestia fiind indicatorii de performata pe care un afiliat ii urmareste.

Luam cazul a doi advertiseri din platforma:

Screenshot_4.jpg

La o prima vedere oferta advertiserului Y pare mai atractiva pentru un afiliat deoarece ofera un comision mai mare fata de advertiserul X, iar valoarea comenzii este si ea mai mare. Cu toate acestea, dupa ce facem calcule reiese faptul ca lucrurile nu stau chiar așa:

  • advertiser X→ un afiliat inregistreaza 150 de comenzi x 150 RON/comanda medie x 15% valoarea comisionului oferit → afiliatul castiga comisioane in valoare de 3,375 RON.
  • advertiser Y → un afiliat inregistreaza 80 de comenzi x 200 RON/comanda medie x 20% valoarea comisionului oferit → afiliatul castiga comisione in valoare de 3,200 RON.

Diferenta, desi ar putea fi mica, doar 175 de lei, devine una importanta atunci cand vorbim de volume mari de comisioane generate.

In plus, grila de comisioane propusa afiliatilor poate fi compusa si din valori diferentiate ale comisioanelor, in functie  de categoria din care face parte produsul achizitionat. Daca pe o anumita categorie de produse advertiserul este competitiv si detine o marja mai mare, comisionul poate fi si el mai mare. Pentru categoriile de produse unde marja este mai mica valoarea comisionului poate sa fie si ea mai mica. In acest fel se regleaza costul de achizitie pe fiecare categorie in parte.

Screenshot_2.jpg

De retinut: in afiliere este vorba de profitabilitatea si de eficientizarea programului pe care il derulezi. Afiliatul va cauta intotdeauna acel program de afiliere care ii ofera ce mai mare marja de castig in conditiile de cost pe care le are. In acelasi timp, si advertiserul trebuie sa fie profitabil cu valoarea comisionului pe care il ofera.